Presentació

 

Assumpta Escarp, presidenta del Consorci Ecoparc 4

 

Presidenta del Consorci Ecoparc 4 - Assumpta EscarpL'Ecoparc 4 representa la culminació del conjunt d'instal·lacions de tractament de residus de l'Àrea Metropolitana de Barcelona que permetrà el tractament del 100% dels residus generats al territori metropolità i a la vegada, és una planta oberta a les necessitats del territori, de l'Anoia i del Baix Llobregat Nord, com no podria ser d'altra manera.

Aquesta nova infrastructura serà la millor de les instal·lacions construïdes per l'Àrea Metropolitana de Barcelona atès que recull tota l'experiència derivada de la posada en servei de tres plantes més de dimensions similars.


L'Ecoparc 4 és una obra feta amb plena col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i és la més emblemàtica que el Pla Territorial d'Infrastructures de Residus Municipals fa al servei del territori metropolità i finança amb el Contracte - Programa 2006 – 2010. Però al final, ha estat possible gràcies a la disposició de l'Ajuntament i la població dels Hostalets de Pierola que han sabut veure en aquesta instal·lació industrial, no només una creació d'ocupació, sinó sobretot, un avanç en el tractament dels residus i una millora del rebuig que finalment va a Can Mata, reduint lixiviats i olors.

I aprofito per presentar-vos aquesta pàgina web que vol ser un instrument d' informació i de transparència perquè tothom que estigui interessat pugui conèixer el que estem fent.

 

 

Josep Maria Tost, vicepresident del Consorci Ecoparc 4

 

Vicepresident del Consorci Ecoparc 4 - Josep Maria Tost

L'Ecoparc4 , a més d contribuir a la gestió dels residus, també representa una eina per a donar a conèixer a la ciutadania el funcionament de les plantes de tractament de residus municipals i el seu procés de transformació des de que entren a la planta.


Aquesta instal·lació és un espai obert al ciutadà, capaç de generar confiança i fer entendre que són infraestructures tant necessàries per a la societat actual com pot ser un poliesportiu o un centre cívic. Això ho hem aconseguit, creant una sala d'educació ambiental, un circuit de visites per diferents públics (infantil, adults, professionals, etc) i tot un seguit de materials (plafons, vídeos, expositors) dedicats a explicar com un residu esdevé un recurs.

 

En definitiva, busquem la implicació i la col·laboració de la societat perquè amb l'esforç de tothom, Catalunya segueixi sent un país pioner en la gestió dels residus.


Moltes gràcies per formar part d'aquest equip.


L'Agència de Residus adscrita al Departament de Medi Ambient i Habitatge és a qui correspon la planificació de la gestió de residus a Catalunya. L'Eco4 és fruit del pla territorial sectorial d'infraestructures i ara ja és un projecte en execució que molt aviat podrà entrar en funcionament.

 


Daniel Vendrell, alcalde dels Hostalets de Pierola

 

Alcalde d'Els Hostalets de Pierola - Daniel Vendrell

Aquesta, com les altres que la precedeixen, és una instal·lació que ha de servir per culminar l'esforç que tots hem de fer de cara a una millor i més optimitzada gestió dels residus.

L'objectiu de la sostenibilitat i l' impacte dels residus en el medi ambient no s'aconsegueix ni es minimitzen per si sols. És responsabilitat nostra, de totes i cadascuna de les persones que els generem.

Per aquest motiu vull aprofitar aquesta ocasió per reclamar una major consciència en les nostres activitats i actuacions del dia a dia, cal pensar que darrera de tot sempre hi ha un últim destí.

 

La solidaritat territorial entre acollidors i generadors de residus hauria de ser sempre en ambdues direccions.

Sigueu doncs benvinguts a aquest espai que vol ser una porta oberta a la gestió que les administracions fem i un reclam a les consciències.